Til hovedinnhold
Støtt oss

Etter diagnosen

Få et sikkert hjem

Mye kan oppleves som utrygt for deg som har fått en demenssykdom. Det er lurt å tilpasse omgivelsene hjemme, slik at det blir sikkert.

Alle farer kan ikke fjernes, men det er mulig å gjøre noen endringer for å unngå skader og uhell. 

Ergoterapeut eller hjemmesykepleie i kommunen kan hjelpe til med å forebygge ulykker og brann, og kan lage en oversikt over endringer som bør gjøres.

Gjør hjemmet brannsikkert

La ergoterapeut, eller en annen fra kommunen, hjelpe til med å gå gjennom brannsikkerheten i hjemmet ditt. De vil foreslå hjelpemidler, som for eksempel komfyrvakt og tidsbryter på kaffetrakter. Hvis ikke kommunen har ergoterapeut, kan dette være hjemmesykepleiens oppgave. En elektriker kan også gå gjennom huset og gi råd.

Rydd bort snublefeller

Fallulykker kan forebygges ved å sjekke huset eller leiligheten, og se etter løse lister, tepper, ledninger og annet som er lett å snuble i. Kanskje trengs det ekstra gelender eller håndtak i trappen eller på badet. Det er også en rekke andre hjelpemidler som kan være nyttige.

Å flytte til enklere bolig

Er boligen arbeidskrevende, kan det være lurt å vurdere å flytte til en mer lettstelt bolig. Det kan være klokt å vurdere dette tidlig i sykdomsforløpet, sammen med den man bor sammen med eller nærmeste pårørende.

For noen kan det være aktuelt å flytte til omsorgsbolig. Vanligvis er det ikke fast personale tilknyttet en slik bolig, men man har krav på de samme pleie- og omsorgstjenestene som når du bor i din egen bolig. Før du velger å flytte til en omsorgsbolig, bør du vurdere om hjelpetilbudet er tilstrekkelig, og om flyttingen vil være et bedre alternativ enn dagens bolig.