Til hovedinnhold

Blindtest av melk

I denne oppgaven skal dere smake dere fram til riktig melketype. 

I Norge har vi disse variantene av melk å velge mellom:

- Helmelk: 3,5 - 3,9 % fett

- Lettmelk: 1 - 1,2 % fett

- Lettmelk: 0,5 - 0,7 % fett

- Skummet melk: 0,1 % fett

Helmelk har naturlig fettinnhold, det vil si det fettinnholdet melka har når den kommer fra kua. I de andre melkevariantene er fettet først skilt ut som fløte, og deretter igjen tilsatt til melken slik at den blir enten lettmelk, ekstra lettmelk eller skummet melk. 

Dette gjør dere: 

Samarbeid: Dette er en oppgave du må løse sammen med andre. Skriv på pair. Du trenger ingen datamaskin!

  1. Kjøp inn helmelk, lettmelk, ekstra lettmelk og skummet melk.
  2. Ha melken i fire forskjellige mugger. De merkes med nummer så læreren vet hvilken melk som er i hvilken mugge.
  3. Finn fram noe å notere på.
  4. Smak på melken fra de fire muggene og gjett hva som er riktig.
  5. Skriv ned hva som er forskjellig med de fire melketypene dere har smakt på.

Merk: Elever som har laktoseintoleranse eller melkeallergi kan ikke delta i denne testen.