Til hovedinnhold

Blindtest av brød

I denne oppgaven skal dere smake dere frem til grovhetsprosenten i brødet.

Grovt brød inneholder flere næringsstoffer enn fint brød. Det er en god kilde til kostfiber og inneholder dessuten vitaminer og mineraler.

Brødskalaen viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet. Det er vanskelig å vurdere hvor grovt brødet er bare ved å se på det. Noen ganger kan det ha mørk farge og mye korn på toppen uten at det er veldig grovt. 

Dere kan lese mer om Brødskalaen på Matportalen.

Dette gjør dere:

Samarbeid: Dette er en oppgave dere løser sammen. Her trenger dere ikke datamaskin eller nettbrett.

  1. Kjøp inn fire forskjellige brødtyper som er merket med brødskalaen. Kjøp ett fra hver del av grovhetsskalaen (ett som har 0–25 % sammalt mel og hele korn, ett med 25–50 %, ett med 50–75 % og ett med 75–100 %).
  2. Skjær brødet i terninger, legg terningene på en tallerken og merk det med nummer 1, 2, 3 eller 4. Det er kun læreren som vet hvilket brød som tilhører hvilket nummer.
  3. Alle ser, tar på og smaker på brødet, og deretter gjetter dere hvor grovt brødet er.

Tips: Dere kan også lage en smakskonkurranse: Del inn i for eksempel fire grupper. Alle skal smake på alle brødene og gjette. Den gruppen med flest riktige svar, vinner.

 

Merk: Elever som har glutenintoleranse eller glutenallergi, kan ikke delta i denne testen.