Matvaregruppene

Vi har sju forskjellige matvaregrupper.

Matvaregruppene står ofte samlet i butikken.

Det gjør det lettere å sammenligne dem og sparer oss for tid.

Matvarene i samme gruppe har ofte ganske likt næringsinnhold.

De sju matvaregruppene er:

  • korn og kornvarer
  • grønnsaker, frukt og bær
  • fjørfe, kjøtt og egg
  • fisk og skalldyr
  • melk og melkeprodukter
  • margarin, smør og matolje
  • nøtter og frø

Kostsirkelen

Foto: Aina Hole/Helsedirektoratet

I kostsirkelen er matvaregruppene plassert i forskjellige felter.

Den viser oss hvilket forhold det bør være mellom matvarene vi spiser.

Vi bør spise fra alle gruppene hver dag, men vi trenger ikke like mye fra alle.

De to største feltene er:

  • grønnsaker, frukt og bær
  • korn og kornprodukter

Vi bør spise minst fem om dagen av grønnsaker, frukt og bær.

De gir oss:

  • vitaminer
  • mineraler
  • kostfiber

Vi trenger også grove korn og kornprodukter daglig. De gir oss:

  • kostfiber
  • energi
  • vitaminer
  • mineraler

Mat fra de andre gruppene trenger vi også hver dag, men i mindre mengder.

Godteri har ikke et eget felt i kostsirkelen fordi kroppen vår ikke trenger å spise det.

Drikke har heller ingen egen matvaregruppe, men er fordelt over de andre gruppene. For eksempel er:

· melk i gruppen med melk og melkeprodukter

· juice i gruppen med grønnsaker, frukt og bær

Vegetabilske og animalske matvarer

Matvarer som kommer fra naturen kalles vegetabilske, for eksempel:

  • kornvarer
  • poteter
  • grønnsaker og frukt

Matvarer som kommer fra dyr kalles animalske, for eksempel:

  • fisk
  • melk
  • egg

Tenk på de engelske ordene «vegetable», som betyr grønnsaker, og «animal», som betyr dyr, for å huske forskjellen!

Nøkkelhullet

Nøkkelhullet gjør det lettere å velge de sunnere alternativene

Nøkkelhullet viser hvilke matvarer som er sunnest i sin matvaregruppe. Noen matvarer med Nøkkelhullet er:

  • ekstra lettmelk
  • havregryn
  • fiskefilet
  • grønnsaker og frukt

Brødskalaen

Brødskalaen viser hvor mye grovt mel og hele korn det er i brødet.

  • ett merket felt er fint brød
  • to merkede felt er halvgrove brød
  • tre merkede felt er grove brød
  • fire merkede felt er ekstra grove brød

Vi bør velge grove eller ekstra grove brød til hverdags

Tilbake til Matvaregruppene