Mattrygghet og hygiene

Mattrygghet

Hva er mattrygghet? Det er at maten vi spiser skal:

  • Være trygg for oss
  • Ikke inneholde bakterier
  • Ikke inneholde kjemikalier
  • Ikke inneholde andre stoffer som kan gjøre oss syke

I verste fall kan vi få matforgiftning hvis vi spiser mat med bakterier kroppen vår ikke liker.

Mattilsynet

Mattilsynet jobber med mattrygghet i Norge. Blant oppgavene deres er:

  • Sjekke at dyrene på gårder har det bra
  • Følge med på dyrking av korn og grønnsaker, blant annet med tanke på sprøytemidler
  • Besøke serveringssteder for å sjekke hygienen

Serveringssteder med god hygiene får et smilefjes i vinduet/døra.

 

 

Nøkkelprinsipper

Verdens helseorganisasjon (WHO) jobber med å bedre helsen til mennesker over hele verden. De har laget fem nøkkelprinsipper for å ha god mathygiene:

  • Sørge for godt renhold
  • Holde rått og varmebehandlet adskilt
  • Sørge for tilstrekkelig oppvarming
  • Sikre temperaturer ved oppbevaring
  • Bruke sikre råvarer og rent vann

Sørge for godt renhold

Hygiene betyr sunnhet. God hygiene er viktig på kjøkkenet.

Vask hendene med såpe og lunkent vann, og husk å vaske tomlene også!

Du skal alltid vaske hendene:

· Før du tar på maten

· Før du lager mat

· Etter pauser

· Mellom forskjellige arbeidsoppgaver

· Etter at du har vært på toalettet

Holde rått og varmebehandlet adskilt

Rått kjøtt inneholder bakterier vi ikke bør få i oss.

Bakteriene dør ved varmebehandling.

Derfor skal alltid kjøtt varmebehandles før vi spiser det.

Pass på at bakteriene fra rått kjøtt ikke smitter over på annen mat. Det kalles kryssforurensning.

Etter å ha skjært i rått kjøtt skal du alltid:

  • Vaske fjøl og kniv
  • Vaske hendene
  • Eventuelt bruke ulike redskaper til kjøtt og grønnsaker/andre råvarer

Tilstrekkelig oppvarming

Bakterier er opptatt av temperaturer:

  • Under -12 grader er de i dvale
  • 0-10 grader trives de greit, men vokser ikke
  • 10-45 grader trives de godt, og kan formere seg fort
  • 50-60 grader dør de fleste

Hele kjøttstykker som biff har bakterier på overflaten og trenger ikke gjennomstekes.

Bearbeidet kjøtt som hamburger skal alltid gjennomstekes skikkelig.

Sikre temperaturer

Kjøtt skal alltid oppbevares i kjøleskap (eller fryser), mens mange frukt og grønnsaker trives best på kjøkkenbenken.

Kjøl ned restemat raskt, så unngår du bakterier! Del i mindre porsjoner og putt i kjøleskapet.

Se etter dette symbolet så vet du at det er trygt å oppbevare mat i boksen eller annet. 

Best før

Datomerking forteller oss hvor lenge maten er holdbar.

«Best før» betyr at matvaren skal holde seg så lenge uten å bli dårlig. Ofte kan maten spises etter datoen den er merket med. Matvarer med «Best før» er for eksempel:

  • Melk
  • Yoghurt
  • Knekkebrød

Siste forbruksdag

Matvarer med «Siste forbruksdag» har kort holdbarhet og blir lett dårlige.

Du bør ikke spise disse matvarene etter at de har gått ut på dato.

Typiske matvarer med «Siste forbruksdag» er:

  • Ferske kjøtt- og fiskeprodukter
  • Kylling
  • Pølser
Tilbake til Trygg mat