Ny leder for Nasjonalforeningen for folkehelsen

– Skal du fronte dine meninger i offentligheten, må du tåle å bli litt upopulær, sier Stein Evensen. En vennlig mann, men som gjerne tar en fight hvis saken er viktig nok.

Av: Kirsti Ellefsen
Foto: Anne Elisabeth Næss

Den ambisiøse forskeren. Den kunnskapsrike legen. Samfunnsdebattanten. Kranglefanten. Sjarmøren. Ektemannen til den profilerte samlivseksperten Åsa Rytter Evensen. Det er mye Nasjonalforeningen for folkehelsens nye styreleder, professor Stein Evensen, er kjent som. I dag er han pensjonist, enkemann og bestefar til fem. Og nyvalgt leder i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Skuespiller, prest og rådgiver

Som tenåring var drømmen til unge Stein fra Oslo å bli enten skuespiller eller lege. Han endte opp med det siste, og utdannet seg til indremedisiner. Likevel mener han at han opp gjennom årene har fått brukt skuespilleren i seg - som formidler av kunnskap, av egne og til dels sterke meninger, og ikke minst i møte med pasienter og pårørende i krise.

I slike situasjoner er jo innlevelse og fremføringsevne viktig, sier Stein Evensen.  At han valgte legeyrket skyldes antakelig også både arv og miljø. – Jeg har alltid hatt stor beundring og respekt for faren min og det han stod for. Han var allmennpraktiker, og fylte på mange måter funksjonen både som prest og rådgiver. Faren min var genuint opptatt av- og interessert i mennesker, og et stort forbilde for meg, sier Stein Evensen.

Hoppet av legestudiet for å forske

Alle som kjenner Stein Evensen vet at han er relativt utålmodig. Det var denne utålmodigheten som gjorde at han ble forsker i ung alder. – Etter noen år som legestudent begynte jeg å bli litt lei av å studere, og tenkte kanskje forskning kunne utfordre meg mer. En dag bestemte studenten Stein seg for å gjøre noe med saken. Han hadde fått tips om en anerkjent professor, bestemte seg for å oppsøke ham. Stein Evensen snakker med innlevelse og maler frem bildet av den unge studenten som finner frem til kontoret han har fått oppgitt, kikker inn i et rotete halvferdig kontor der håndverkere banker og hamrer, og der det sitter en mann i en stol med ryggen til. – Mannen i stolen snur seg og tar meg i hånden. – «Hei, jeg heter Peter Hjort, hva heter du? Og hva vil du forske på?»

Hjort blir Stein Evensens mentor, og medisinstudenten blir forsker med fokus på blodsykdommer. Utdannelsen fullfører han senere.
 I ettertid spurte jeg Peter Hjort hvordan han kunne satse på en uerfaren student som kom rett inn fra gaten?
Professor Hjort svarte; «å bryte av midt i legestudiet og troppe opp hos meg, sier sitt».

Og det gikk bra. Doktorgrad i medisin, dekan ved det medisinske fakultet, Kommandør av St.Olavs orden. Dette er bare noen av titlene Doktor Evensen har oppnådd i løpet av karrieren.

Interesse for helse og folkehelse

Med sin kompetanse, livserfaring og engasjement har Stein Evensen gode forutsetninger for å gjøre en god jobb som leder for en organisasjon som Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Jeg har alltid hatt bred interesse for folkehelse. Og helse har jeg jo jobbet med hele livet, sier Evensen, som har vært mer enn gjennomsnittlig interessert i helsepolitikk, noe som har ført til han har vært i nærkontakt med hele fem helseministre. Hvis han mener noe i systemet ikke fungerer, eller det gjøres feil prioriteringer i helsevesenet, er ikke Stein Evensen den som sitter stille i båten. Han erkjenner å ha mange krasse aviskronikker og hete debatter på samvittigheten.
– Det sies at man blir mildere med årene. Gjelder dette deg?
 Nei, jeg tror ikke det, sier Stein Evensen og kikker opp over brillekanten med et lite smil, og innrømmer at han tidligere vurderte å gå inn i politikken. – Men jeg er nok for utålmodig. Det blir for mye sommel og kompromisser.
Stein Evensen er kvikk i replikken, blikket er våkent og resonnementene kjappe. Med rufsete hår og et gestikulerende kroppsspråk har han lite til felles med det man kunne forbinde med en pensjonert professor. Og enkemann.

Mistet sin store kjærlighet

For til tross for alle sine meritter og resultater, publikasjoner og kronikker, er det mange som først og fremst har kjent ham som Mannen til Åsa. Åsa Rytter Evensen, kvinnen som i en årrekke var hele Norges samlivsguru og ekspertkommentator og som faktisk mottok Nasjonalforeningens folkehelsepris i 2003. Åsa Rytter Evensen døde i 2016 med demens.
 Hun var min store kjærlighet og jeg hadde enorm beundring for henne. Å se henne bli gradvis redusert av sykdommen, var tøft. Heldigvis forstod hun ikke selv at hun var syk, sier Stein Evensen og trekker pusten. Kanskje kan erfaringen som pårørende komme godt med som styreleder i en organisasjon som har engasjert seg dypt i interessene til personer med demens og deres pårørende.

Ut for å møte medlemmene!

Hva tenker du om organisasjonen du nå skal lede?
 Jeg har kjemperespekt for Nasjonalforeningen! Både det at den er så bredt orientert og favner så mye og så mange. Og at hjerte og hjerne bindes sammen, både innen forskning og i folkehelsearbeidet. Det har jeg alltid ment er viktig. For øvrig er det altfor tidlig å ha meninger om en stor organisasjon som jeg ser frem til å lære masse om. Og så gleder jeg meg til å møte folk der ute jobben gjøres. Men nå må jeg gå. Jeg skal hente barnebarnet mitt og følge på ridning. Det har topp prioritet.