Til hovedinnhold

Regn ut næringsinnholdet

I denne oppgaven skal du regne ut næringsinnholdet i en porsjon med frokostblanding.

Du har lært at matvarer skal merkes med næringsinnholdet, slik at vi forbrukere kan vite hvor mye maten inneholder av ulike næringsstoffer.

Alle matvarer skal merkes med næringsinnhold per 100 gram. Noen ganger skriver produsentene i tillegg næringsinnholdet i det de regner som en porsjon. Den mengden produsentene regner som en porsjon, kan være noe annet enn hva du spiser som en porsjon.

Du skal nå ta utgangspunkt i eksemplet med Cheerios frokostblanding og regne ut hvor mye det er av de ulike næringsstoffene i 35 gram frokostblanding. Hvis du trenger litt hjelp, finner du det under der det står «Tips».

Dette gjør du:

Bruk blyant og ark, her trenger du ingen datamaskin! Læreren kan skrive ut oppgaven på ark til alle elevene.

  1. I tabellen ser du tallene for 100 gram. Bruk prosentregning til å regne ut hvor mange kalorier (kcal) det er i 35 gram. Skriv svaret du kommer fram til, i tabellen.
  2. Gjenta oppgave 1 og 2 med tallene for fett, karbohydrater og protein. Skriv svarene inn i tabellen under.
  3. Ekstraoppgave: Regn ut innhold per 35 gram for mettede fettsyrer, sukkerarter, kostfiber og salt.

Tips: Husker du ikke prosentregning? Her kommer en forklaring hvor vi tar utgangspunkt i fett: For å finne ut hvor mye fett det er per 35 gram, må du først regne ut hvor mye fett det er per 1 gram. Det gjør du ved å dele 3,7 gram på 100.

 

Deretter ganger du med så mange gram du vil vite mengden i, altså 35. Da får du svaret på hvor mange gram fett, karbohydrater eller proteiner det er i 35 gram.