Blindtest av melk
I denne oppgaven skal dere smake dere fram til riktig melketype.
I Norge har vi disse variantene av melk å velge mellom:
- Helmelk: 3,5 - 3,9 % fett
- Lettmelk: 1 - 1,2 % fett
- Lettmelk: 0,5 - 0,7 % fett
- Skummet melk: 0,1 % fett
Helmelk har naturlig fettinnhold, det vil si det fettinnholdet melka har når den kommer fra kua. I de andre melkevariantene er fettet først skilt ut som fløte, og deretter igjen tilsatt til melken slik at den blir enten lettmelk, ekstra lettmelk eller skummet melk.
Dette gjør dere:
Samarbeid: Dette er en oppgave du må løse sammen med andre. Skriv på pair. Du trenger ingen datamaskin!
- Kjøp inn helmelk, lettmelk, ekstra lettmelk og skummet melk.
- Ha melken i fire forskjellige mugger. De merkes med nummer så læreren vet hvilken melk som er i hvilken mugge.
- Finn fram noe å notere på.
-
Smak på melken fra de fire muggene og gjett hva som er riktig.
-
Skriv ned hva som er forskjellig med de fire melketypene dere har smakt på.
Merk: Elever som har laktoseintoleranse eller melkeallergi kan ikke delta i denne testen.