Til hovedinnhold

Lag sunnere pannekaker

I denne oppgaven skal dere få prøve å gjøre en pannekakeoppskrift sunnere.

Mange oppskrifter kan gjøres sunnere med små grep. Det kan for eksempel bety at man har i mindre sukker, eller at man har grovt mel i stedet for fint.

Ta utgangspunkt i denne oppskriften:

Til ca. 12 pannekaker

3 ss smeltet smør til røren

3 egg

2 ss sukker

6 dl helmelk

3 dl hvetemel

3 ss smør til steking

Framgangsmåte: Smelt smøret. Bland sammen egg og sukker i en bolle. Tilsett halvparten av melken. Ha i mel og rør til en jevn røre. Rør inn resten av melken og smeltet smør.

Dette gjør dere:

Samarbeid: I denne oppgaven jobber dere sammen.

  1. Først går dere gjennom alle ingrediensene i oppskriften i fellesskap i klassen.
  2. Snakk om hva ingrediensen er og hva den inneholder av næringsstoffer (karbohydrater, proteiner og fett).
  3. Deretter jobber dere videre i gruppa. Se på hvilke ingredienser som kan erstatte andre i oppskriften slik at den blir sunnere. Noen ingredienser kan dere kanskje ta mindre av også. Skriv ned endringene dere foreslår!
  4. Gå gjennom forslagene til endringer i fellesskap. Gruppa som har klart å gjøre flest gode endringer, vinner, og alle følger den oppskriften til å lage pannekaker.

Tips: Forslag til andre avslutninger:

  1. Gruppene lager pannekaker av sine oppskrifter. Alle smaker på alle gruppenes pannekaker og bedømmer hvem som smakte best, og hvem som har den sunneste oppskriften.
  2. Gruppa som vinner, kan få som premie at de får komme på «restaurantbesøk» arrangert av de andre gruppene. De andre gruppene lager da maten, dekker bord og serverer maten til vinnerne.