Demens

Forebygging

Sunn livsstil kan bidra til å forebygge demens.

En sunn livsstil kan bidra til å forhindre demens. Levevaner ser også ut til å kunne bremse symptomene hos dem som allerede har fått en demenssykdom.

Det har lenge vært kjent at høyt blodtrykk, kolesterol, arvelig disposisjon, inaktivitet, røyking, fedme og usunt kosthold kan påvirke utviklingen av hjerte- og karsykdom. Ny forskning viser at de samme risikofaktorene også kan knyttes til Alzheimer og andre demenssykdommer.

Gode tips for forebygging av risikofaktorene

 • Å slutte å røyke er det viktigste du kan gjøre for helsen
 • Spis mer fisk, frukt og grønt
 • Mosjoner en halvtime daglig
 • Drikk alkohol med måte
 • Få sjekket blodtrykk og kolesterol, og dersom det er demens eller hjerte- og karsykdom i familien, bør du ta det opp med legen
 • Søk utredning og behandling ved tegn på depresjon
 • Vær sosialt engasjert og ha et aktivt liv

I en studie fra høsten 2011, som gjennomgår all tilgjengelig forskning på området, konkluderer forskerne Deborah E. Barnes og Kristine Yaffe med at sju risikofaktorer har særlig betydning for utvikling av demens:

 1. Lav utdanning eller lite mental aktivitet øker risikoen med 19 prosent
 2. Røyking øker risikoen med 14 prosent
 3. Lite fysisk aktivitet øker risikoen med 13 prosent
 4. Depresjon øker risikoen med 11 prosent
 5. Høyt blodtrykk øker risikoen med fem prosent
 6. Overvekt øker risikoen med to prosent
 7. Diabetes øker risikoen med to prosent

De som lever lenge og som ikke rammes av hjerte- og karsykdom og demens, har noen fellestrekk som, i tillegg til arvelig disposjon, bidrar til å holde dem friske. De røyker ikke, spiser mye frukt og grønt, de er normalvektige, har normalt blodtrykk og kolesterol.

Få råd fra fagfolk om demens

Demenslinjen har spesialsykepleiere som kan svare deg. Demenslinjen er åpen mandag til fredag kl. 9-15.

23 12 00 40 E-post

Det som er bra for hjertet, er også bra for hjernen. Det er en markant sammenheng mellom demens og livsstil. Det er også konklusjonen i organisasjonen Alzheimer's Disease Internationals ferske rapport World Alzheimer Report 2014.

Undersøkelsen som er utført ved King's College i London, er basert på analyser av den forskningen som foreligger i dag. Resultatene viser at det finnes klare sammenhenger mellom demens og sosiale faktorer, som lav utdanning fra tidlig i livet, høyt blodtrykk midt i livet og røyking og diabetes gjennom livsløpet.

Du kan laste ned hele rapporten herfra: Dementia and Risk Reduction, an analysis of protective and modifiable factors.