Nasjonalforeningen for folkehelsen

Nasjonalforeningen for folkehelsens personvernerklæring

Personvernerklæringen beskriver hvordan Nasjonalforeningen for folkehelsen samler inn og bruker personopplysninger. Personopplysninger er opplysninger som kan knyttes til privatpersoner.

Nasjonalforeningen for folkehelsen behandler personopplysninger om medlemmer, givere, frivillige og personer som benytter seg av våre tjenester.

Personvernerklæringen inneholder opplysninger du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedene våre (personopplysningsloven § 19) og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18 1. ledd).

Opplysninger fra nettstedene våre

Når du besøker www.nasjonalforeningen.no, bruker vi verktøy for å analysere bruken av nettsiden. Formålet med dette er å utarbeide statistikk for å forbedre og videreutvikle informasjonstilbudet på nettstedene. Eksempler på hva statistikken gir svar på, er hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes.

Informasjonskapsler (cookies) er små tekstfiler som plasseres på din datamaskin når du laster ned en nettside. Vi bruker informasjonskapsler for at ulike tjenester på nettsiden vår skal fungere best mulig. Ekomloven § 2-7b inneholder generell informasjon om bruk og behandling av informasjonskapsler.  Her finner du info om hvordan du kan administrere informasjonskapsler: https://nettvett.no/slik-administrer-du-informasjonskapsler/

Opplysningene behandles i avidentifisert og aggregert form. Med avidentifisert menes at vi ikke kan spore opplysningene vi samler inn tilbake til den enkelte bruker.

Dette er de informasjonskapslene vi bruker på våre sider

 Vi bruker Google Analytics til å samle inn statistikk om hvordan nettsidene blir brukt. Google Analytics bruker informasjonskapsler som starter med _ga, i tillegg til _gid, _gat og AMP_TOKEN .

Vi har skrudd på funksjonen “anonymize IP”, slik at IP-adressen din ikke blir lagret hos Google.

Episerver er publiseringsløsningen vår, og den bruker cookien ASP.NET_SessionId for å huske eventuelle valg du gjør mens du besøker sidene våre. 

Vi bruker Facebook pixel i forbindelse med kampanjer, for å se sammenheng mellom besøkende på nettsiden og besøkende på våre Facebook-sider. Dette gjøres for å samle publikum for annonsering på Facebook.

Vi bruker Hotjar til å danne et bilde av brukeratferden på nettsidene vår. Hotjar bruker informasjonskapsler som starter med _hj.

Vi bruker Intercom til å tilby chat-tjenester. Intercom bruker informasjonskapsler som starter med intercom.

Unngå cookies

Du kan stille inn nettleseren din slik at bare de nettsidene du ønsker, får lov til å lagre cookies på maskinen din. Vi anbefaler at du søker etter «disable cookies» på Duck Duck Go  for å finne en oppskrift for akkurat din nettleser.

Google har laget et tillegg til nettleseren som gjør at Google Analytics ikke henter informasjon fra deg.

Det er frivillig for deg som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester, for eksempel å opplyse om e-postadresse i forbindelse med å motta nyhetsbrev. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

Det brukes ofte informasjonskapsler når man logger inn på et nettsted, og enkelte sider vil derfor ikke fungere om man deaktiverer funksjonen.

Nyhetsbrev

Nasjonalforeningen for folkehelsen sender ut nyhetsbrev om demens omtrent én gang per måned via e-post. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Verktøyet vi bruker heter Apsis, som er databehandler for nyhetsbrevet. Det er inngått databehandleravtale med leverandør. E-postadressen lagres også i vår database Org.sys, og deles ikke med andre. Det er inngått databehandleravtale med med Proventus om Org.sys. Opplysningene slettes fra begge systemer når abonnementet stoppes.

Søk

Vi lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres kun i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene. 

«Fant du det du lette etter?» - tilbakemeldingsfunksjon

Nederst i artiklene på nettstedet finner du en funksjon der du kan gi tilbakemelding på om du fant informasjonen du lette etter, eller ikke. Vi bruker tilbakemeldingen til å forbedre innholdet på nettstedet. Bruker du denne funksjonen, legges det igjen en FormCookie på datamaskinen din, denne kan ikke brukes til å spore meldingen tilbake til deg. Tilbakemeldingen du sender oss lagres i vår database.

Funksjonen «Fant du det du lette etter» brukes ikke til å svare, og vi ber deg derfor om ikke å registrere spørsmål som du ønsker svar på her. Vi ber deg også om å ikke registrere sensitiv informasjon her, ettersom funksjonen ikke er sikret (kryptert).

Kommentarer på www.nasjonalforeningen.wordpress.no

Du kan legge igjen kommentarer uten å registrere deg. Legger du igjen navn og adresse, vil opplysninger bli liggende som en del av innlegget. Dersom du har publisert kommentarer som du ønsker å rette eller slette, kan du ta kontakt med oss slik at vi kan vurdere det.

Deling av innlegg på blogg

Når du deler innlegg, legges informasjon inn der og da hos nettsamfunnet du velger. Hvordan det aktuelle nettsamfunnet håndterer dataene videre, reguleres av din avtale med nettsamfunnet. Informasjon om at du har delt et innlegg lagres ikke hos oss.

Bestilling av brosjyrer og annet materiell

På nettsiden kan du bestille materiell ved å oppgi blant annet navn, e-post og postadresse. Personopplysninger vi får inn ved bestillinger av materiell blir ikke benyttet til andre formål enn å effektuere bestillingen. Etter bestillingen er sendt, vil alle opplysninger bortsett fra antall og virksomhet slettes, disse opplysningene benyttes til å utarbeide statistikk.

Min side

På nasjonalforeningen.no kan du logge deg inn og se hvilke adresseopplysninger vi har registrert på deg. Opplysningene du ser her, er de samme adresseopplysningene vi har lagret i vår database, Org.sys. Her kan du selv endre opplysningene hvis det er feil eller endringer. Det er inngått databehandleravtale med leverandøren, Proventus.

Demenslinjen og Hjertelinjen

Demenslinjen og Hjertelinjen er våre tilbud til alle som har spørsmål, eller ønsker å samtale om demens, hjerte- og karsykdom eller forebygging av sykdom. Vi tilbyr råd, veiledning og støttesamtaler gjennom telefon, chat, e-post og brosjyremateriale.

All kommunikasjon med disse tjenestene kan være anonym, og vi gjør oppmerksom på at sensitive helseopplysninger ikke bør sendes via e-post. Chat-tjenesten er kryptert, og det er inngått databehandleravtale med Intercom.

Vi oppbevarer ikke personidentifiserbare opplysninger som blir samlet inn i tilknytning til samtaler med Hjertelinjen og Demenslinjen, men lagrer enkelte generelle anonymiserte data om henvendelsene. Statistikk basert på dette brukes som grunnlag for forbedring av tjenestene.

Forskning

Nasjonalforeningen for folkehelsen utlyser forskningsmidler til forskning på hjerte- og karsykdom, demens og tuberkulose. For å søke må du registrere deg i vår søknadsportal, hvor leverandør er Machina.

Støtt vårt arbeid/Min innsamling

Start din egen innsamling er en digital innsamlingsløsning som gir mulighet for å opprette din egen innsamling til inntekt for våre saker. Dette er frivillig og kan gjøres via Nasjonalforeningen for folkehelsens elektroniske innsamlingsløsning levert av Aidbuilder Social Fundraising. Det er inngått databehandleravtale med leverandør.

For å lage en innsamlingsside må personen opprette en bruker på www.innsamling.nasjonalforeningen.no. Dette gjør du ved å oppgi din epostadresse, og dette er det eneste obligatoriske feltet ved registrering. Etter å ha logget inn kan du velge selv om du vil fylle ut de resterende feltene bedrift/team, fullt navn, mobilnummer, navn 2 (c/o, att.), gate og nummer, postnummer, sted. Det er også en mulighet å opprette en bruker ved å logge på via Facebook. Da vil Nasjonalforeningen for folkehelsen få tilgang til navn og epostadresse fra innsamler, og her er det Facebooks egne retningslinjer som gjelder.

Som betalingsmetode kan du velge mellom faktura, kort eller Vipps. Av kort aksepteres Visa og MasterCard. Betalinger behandles av Aidbuilders betalingsleverandør (Nets technology). Kun betalingsleverandøren har tilgang på kredittkortnummeret til giveren. Data behandlet av betalingstjenesteleverandøren er underlagt deres personvernregler.

Aidbuilder deler personlige data med partnere som hjelper dem med å utføre kjerne tjenester (for eksempel hosting, datalagring og sikkerhet) relatert til driften av nettstedet.

Sider, eller innsamlingsaksjoner via Aidbuilder, er ikke private, og det er heller ikke en mulighet. Når du donerer penger kan du som giver velge om denne gaven skal være anonym eller ikke. 

Nasjonalforeningen for folkehelsen i sosiale medier

Nasjonalforeningen for folkehelsen har konti i følgende sosiale medier: Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Wordpress, Vimeo og YouTube.

Tilstedeværelsen i sosiale medier er viktig for organisasjonen på flere områder, blant annet dialog med våre målgrupper, informasjonsformidling, brukermedvirkning og innsamling.

Vi overvåker og besvarer henvendelser i våre sosiale medier i arbeidstiden, og i særlige tilfeller på kveldstid. Vi oppfordrer våre følgere til å utvise sunn fornuft og forståelse for internetts rekkevidde i det de velger å publisere i sosiale medier. Vi kan bistå i håndtering av opplysninger du legger igjen hos oss, men videre deling er utenfor vår kontroll. Vi ber deg derfor tenke deg om før du deler personopplysninger åpent på nett.

Fødselsdato og personnummer

Du har muligheten til å registrere ditt fødselsnummer i forbindelse med gaver gitt til Nasjonalforeningen for folkehelsen. Gaven og fødselsnummeret innrapporteres til Skatteetaten, slik at du får skattefradrag for gaver. Det er frivillig å oppgi fødselsnummer, men uten dette kan du ikke få skattefradrag. Opplysningene lagres i vår giverdatabase Org.sys. Det er inngått databehandler avtale med Proventus om dette.

Telefonhenvendelser og e-post

Når du kontakter oss på post@nasjonalforeningen.no skjer dette via vanlig ukryptert e-post. Det er derfor viktig at dokumenter som inneholder sensitive opplysninger ikke sendes via e-post. 

Dette gjelder all e-post til ansatte i Nasjonalforeningen for folkehelsen, til hjertelinjen@nasjonalforeningen.no og til demenslinjen@nasjonalforeningen.no.

Ved henvendelser via vårt sentralbord 23 12 00 00 logges telefonnummer fra og til, samt tidspunkt for samtalen i vår telefonsentral. Loggen slettes daglig.

Denne loggen er nødvendig for administrasjon og drift av systemet. I tillegg har ansatte en oversikt over de siste mottatte samtalene på sine telefoner. Det gjøres ingen systematisk registrering av telefonsamtaler hvor innringer kan identifiseres.

Frivillige aktivitetsvenner

Frivillige som gir av sin tid for å være frivillig for en som har demens, kan melde sin interesse via www.frivillige.no eller via skjema på våre nettsider. Når du har fylt inn skjema sendes dette til kontaktperson hos oss, og du får en bekreftelse på at vi har mottatt din henvendelse. Vi oppbevarer din kontaktinformasjon i Org.sys, og videresender den til arbeidsgruppa i din kommune. Når du gjennomgått kurs og ønsker å bli koblet mot en som har demens, signerer du også et taushetserklæring. Denne oppbevares fysisk av arbeidsgruppen i kommunen du er frivillige i.

Det er inngått databehandleravtale med leverandør Proventus for registreringen av personopplysninger om aktivitetsvenner i Org.sys, og det er tilgangskontroller. Personer med demens som mottar aktivitetsvenner registreres ikke av oss, men av kommunehelsetjenestene i sin kommuner. I noen tilfeller vil kommunen registrere frivillige i sine egne systemer i tillegg til Org.sys., og dette skal de aktivitetsvenner det gjelde bli informert om av kommunen.

Møter og kurs

Nasjonalforeningen for folkehelsen, alene eller i samarbeid med andre, arrangerer ulike møteplasser og arrangementer for pasienter, pårørende, barn og ungdom ulike steder rundt om i landet. Det er ulike kontaktpersoner på de ulike aktivitetene. Alle ansatte og frivillige som driver disse tilbudene i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen har fått grundig opplæring og har taushetsplikt.

Vi ber om at sensitiv informasjon ikke sendes på e-post til kontaktpersonene.

Arbeidsgrupper i kampanjen for et mer demensvennlig samfunn og aktivitetsvenn

I forbindelse med aktivitetsvenn og kampanjen for et mer demensvennlig samfunn, inngår vi avtaler med kommuner og lokale samarbeidspartnere. Disse oppretter arbeidsgrupper som driver aktiviteten i sine kommuner. Vi oppbevarer kontaktinformasjon til den ansvarlige i disse arbeidsgruppene, og endrer eller sletter disse opplysningene når vi får beskjed om endringer.

Demensvenner

Alle som registrerer seg som Demensvenner, gjør dette ved å oppgi sin e-postadresse og får tilsendt nyhetsbrev. Det er frivillig å registrere seg, og e-postadressen kan slettes av den enkelte når som helst. E-postadressen oppbevares i Apsis, og det er inngått databehandleravtale med leverandør.

Behandlingsansvarlig

Generalsekretæren er behandlingsansvarlig for organisasjonens behandling av personopplysninger.

Kommunikasjonssjefen har det daglige ansvaret for Nasjonalforeningen for folkehelsens behandlinger av personopplysninger på nasjonalforeningen.no, markedssjefen på www.innsamling.nasjonalforeningen.no og https://service.nasjonalforeningen.no/MinSide, fagsjefen på https://soknadsportal.nasjonalforeningen.no/  og generalsekretæren på www.nasjonalforeningen.wordpress.no.

Vi samler inn statistikk om hvordan nettstedet vårt blir brukt, slik at vi kan forbedre det.