Hjerte- og karsykdommer

Leve med hjerte- og karsykdommer

Hjerte- og karsykdommer kan ramme alle. Sunne levevaner kan redusere risikoen for å bli syk, og gjøre det lettere å bli frisk igjen etter sykdommen.

De viktigste rådene for sunnere levevaner er mosjon, å la være å røyke, og å spise hjertesunt. 

Mosjon

For mange hjertepasienter kan enhver fysisk anstrengelse virke uoverkommelig. Pustevansker, eller bekymringen for et sykt hjerte, gjør det mindre lystbetont å være i bevegelse. Dette er lett å forstå, men i dag vet vi at hjertet ikke blir bedre av at kroppen er i ro.

De aller fleste tåler moderat aktivitet allerede den første tiden etter et slag eller infarkt. Det er viktig å snakke med sykehuset eller legen din om dette, slik at aktiviteten kan tilpasses din situasjon.

Vi anbefaler minst 30 minutters moderat mosjon hver dag, som for eksempel en rask spasertur. Du kan også dele opp aktiviteten i tre bolker, på ti minutter hver. Forsøk små tiltak som gir deg bevegelse i hverdagen, som å gå opp trapper eller sykle, i stedet for å kjøre bil.

Les mer om våre råd for fysisk aktivitet

Sunn mat

Et hjertesunt kosthold inneholder mindre kjøtt og meieriprodukter, og mer fisk, frukt og grønnsaker. Vær forsiktig med salt i maten. Ernæringsfysiologen på sykehuset kan gi deg kostholdsveiledning som passer til din situasjon.

  • Helmelk bør byttes ut med skummet eller ekstra lettmelk. Bruk magre varianter av meieriprodukter.
  • Smør bør byttes ut med plantemargarin eller oljer. Rapsolje, olivenolje og solsikkeolje har vist seg å ha spesielt heldig virkning på fettsammensetningen i blodet.
  • Spis mer fisk, og bruk fet fisk minst et par ganger i uken – til middag eller som pålegg.
  • Spis mer lyst kjøtt, som kylling eller kalkun. Begrens kjøttmåltidene til en til to ganger i uken, og bruk da mest magre kjøttvarer.
  • Grønnsaker og frukt bør du spise mye av, helst 750 gram per dag, eller «fem om dagen».
  • Spis mer grovt brød og fiber.
  • Dersom du har høyt blodtrykk, bør også saltinntaket begrenses.
  • Drikk vann.

Les våre råd for sunne matvaner

Røyking

Ingen tiltak har sterkere innvirkning på leveutsiktene enn det å slutte å røyke. Husk at passiv røyking også kan skade deg.

De som har hatt hjerteinfark og som klarer å slutte å røyke, fordobler sine sjanser for å unngå et nytt infarkt.

Røyking påvirker hjertet negativt på flere måter. Kolesterolet påvirkes i negativ retning. Det gode kolesterolet (HDL) senkes og det dårlige kolesterolet (LDL) blir mer aggressivt i sin påvirkning av åreveggen. Kullosen i røyken reduserer blodets evne til oksygenopptak. Nikotin påvirker også blodet, slik at det lettere kleber seg til åreveggen, med det resultat at en propp lettere oppstår i åresystemet.

Snakk med legen din, eller prøv det nettbaserte sluttprogrammet www.slutta.no helt gratis, eller du kan laste ned appen Slutta.

Få råd fra fagfolk om hjerte- og karsykdommer

Hjertelinjen har spesialsykepleiere som kan svare deg. Hjertelinjen er åpen mandag til fredag kl. 10-14.

23 12 00 50 E-post

Alkohol

Et moderat alkoholforbruk er ikke farligere for hjertepasienter enn for andre. Misbruk kan derimot være ekstra uheldig for folk med et svakt hjerte.

Forskning viser at alkohol øker risikoen for hjerneslag, høyt blodtrykk og atrieflimmer. Risikoen øker med økende bruk. Samtidig viser forskningen at det er begrenset kunnskap om eventuelle helsefordeler av alkohol. Det er med andre ord ikke skadelig for hjertet å ta et glass vin eller en pils i ny og ne for de fleste. Men det er ikke anbefalt å drikke vin som hjertemedisin.

Seksualitet

Angsten for å belaste hjertet sitter dypt i mange hjertepasienter og deres partnere. Men seksuelt samvær anstrenger ikke hjertet mer enn annen fysisk aktivitet, som for eksempel å gå i trapper eller en rask spasertur.

Hjertepasienter kan derfor stort sett ha glede av seksuallivet på lik linje med andre. Hvis du likevel får smerter eller pustevansker, er det viktig å være uthvilt og benytte stillinger som er mindre krevende. Ta eventuelt nitroglyserin på forhånd.

Hvis du er redd for at erotiske krumspring kan fremkalle slike symptomer, så prøv først med fysisk trening. Å føle seg i bedre fysisk form har god innvirkning på seksuallivet. Hjertesykdommer kan av psykologiske årsaker hemme evnen til seksuelt samvær.

Noen former for hjertemedisin kan nedsette potensen, og åreforkalkning i bekkenets arterier kan også gå ut over potensen hos enkelte menn.

Potensmidler som Viagra skal ikke brukes sammen med nitroglyserin, heller ikke nitrodepottablettene. Dette kan gi alvorlig blodtrykksfall.