Til hovedinnhold
Støtt oss

Minablogg

Helsehensyn bør toppe lista

Når vi skal åpne opp igjen etter strenge smittetiltak handler det om å åpne litt av gangen, for å bevare kontrollen. Da må noen gå foran og noen vente. Når politikerne skal lage denne ventelisten bør hensynet til helse settes høyt.

«Koronakroppen» ble et begrep allerede i mars, da alt ble stengt. Vi trengte å tulle litt med at vi bare var hjemme og hadde lite annet å finne på enn å kose oss litt ekstra med god mat og henge i sofaen og se TV. I vår og sommer kunne vi være ute. I parken like ved der jeg bor, var det fullt av folk i tights som trente alene eller i grupper. Benker og lekeapparat ble erstatning for treningsapparatene. Så kom høst og vinter og trim i parken ble mye mindre attraktivt. I tillegg fikk flere deler av landet høyere smitte og både idrett og treningssentre ble stengt.

Mer mat og mindre bevegelse

Vi vet litt om konsekvensene av nedstengingen for kropp og helse. Mange oppgir at de spiser mindre sunt og er i dårligere fysisk form etter koronautbruddet. I Oslo sier hele én av tre at de i all hovedsak har sluttet å gå ut av huset. En undersøkelse gjort på oppdrag fra treningskjeden SATS viser at nær halvparten oppgir at de er i dårligere form enn før koronaen. Norsk koronamonitor har spurt om det samme, og der sier en av tre at de har dårligere form enn før pandemien.

Det gir grunn til bekymring. Fysisk aktivitet er viktig både for den fysiske og den psykiske helsen vår. Mange opplever at de beveger seg mindre fordi så mange av hverdagsanledningene til bevegelse er vekk. Vi skal ikke gå på jobb, vi skal helst ikke handle eller gå på postkontoret, men få alt på døra og vi skal i hvert fall ikke trene inne sammen. Summen av dette gir mye stillesitting og det er ikke bra.

Idretten først

En gruppe som har vært hardt rammet av tiltak er barn og unge som driver med idrett. De har mistet tilbudet helt i perioder og har måttet leve med digitale løsninger eller trening med sterke begrensninger, som håndball uten kontakt og fotball uten kamp. I stua her hjemme ser jeg at tilbudet til gjengen som driver med apparatturn er vanskelig å erstatte med treff på Zoom, selv med allverdens dyktige trenere.

Norsk ungdom sitter stadig mer stille. Dette er også alderstrinnet der frafallet setter inn for deltakelse i idrett. At de over 13 år er tatt ut av drift så lenge, kan gjøre at en del av utøverne er borte når det åpnes igjen.   

Nå haster det å få i gang treningstilbudet til disse, slik at vi ikke mister for mange.

Rekkefølge

Denne uken ble regjeringen overkjørt av opposisjonen, som fikk gjennom at det nasjonale skjenkeforbudet må fjernes og bli opptil lokale vurderinger. Det har vært en debatt om skjenkestopp er et rimelig tiltak utfra hva vi vet om smittespredning. Men utfordringen med smittespredning er at det først og fremst handler om møter mellom mennesker, så for å stoppe det, må vi redusere antallet møteplasser. Derfor må også gjenåpning skje gradvis, slik at vi beholder kontrollen.

Men i denne kontrollerte åpningen må noen få gå først, og da må noen vente. Det gjør at noen hensyn må komme foran andre.

Vi har vært inne lenge nå. Vi har sittet stille lenge nå. Det bør veie tungt når lista over hvem som er neste for tur skal lages. Her er vår klare oppfordring at hensyn til helsen vår bør settes førstnår det er ansvarlig å slippe opp mer.