Til hovedinnhold
Støtt oss

Minablogg

Litt lettere, ganske enkelt

Nye tall viser at vi veier stadig mer. Flertallet av voksne har overvekt eller fedme. Over halvparten av oss ønsker å gå ned i vekt eller passe på at vekten ikke øker. Det må bli enklere å ta vare på helsen.

I en helt ny rapport fra Folkehelseinstituttet har folk opplyst om matvanene sine og forhold til vekt. Tallene herfra viser at 30 prosent vil ned i vekt og 30 prosent vil holde vekten. Den samme rapporten viser klart at for få av oss klarer å følge kostholdsanbefalingene for frukt, grønnsaker og fisk.

Dette bekrefter et bilde vi har sett over lengre tid, der gjennomsnittsnordmannen veier stadig mer. Det gir grunn til bekymring, fordi når vekta vipper over i retning fedme, øker også risikoen for alvorlig sykdom og for tidlig død.

Helse framfor vekt

Ofte snakker vi om vekt i sammenheng med utseende. Avisene lokker oss med tips til den flate magen og rådene for å få sommerkroppen i tide til strandsesongen. Å slanke seg er ofte en krevende sak og noe som gir et kortvarig resultat. Framfor å være så opptatt av å snakke så mye om kroppen i speilet eller på sosiale medier, bør vi snakke om kroppens helse. Skal den bære oss godt, må vi ta hensyn og ta vare på helsen vår.

Det er ikke så lett. Nordmenn spiser for lite frukt og grønt. Faktisk rapporterte kun 2,4 prosent at de spiser minst fem porsjoner frukt og grønt om dagen, som er det gjeldende helserådet. De fleste av oss bør i tillegg spise mer fisk og mer grove kornprodukter for å nå anbefalt nivå.

Må legge til rette

Når vi ser at overvekt og fedme øker, og at overvekt er den nye "normalen", trengs det tiltak for å stoppe og snu utviklingen. Andelen med overvekt og fedme blant menn er nå 59 prosent og 47 prosent hos kvinner.

Omfanget av overvekt og fedme viser behovet for bedre tilrettelegging for sunne valg i hverdagen. Vi vet ganske mye om hva som virker. Det som virker aller best er smart bruk av avgifter, som gjør det sunne billigere og det usunne dyrere. Butikkjeden Kiwi var med på et forsøk sammen med GreeNudge for å se på effekten av å sette ned prisen på sukkerfri brus. Forsøket bekreftet det tidligere forskning også har vist, nemlig at pris virker. Billigere sukkerfri brus gjorde at flere valgte bort brus med sukker.

På samme måte vet vi at hvor varene står i butikken påvirker oss. Om det er grønnsakssnacks eller sjokolade ved disken der vi står og venter på å betale, avgjør om det blir noe sunt eller usunt som skal stoppe stressulten på vei hjem fra jobb.

Pekefinger og kroppsskam hjelper ingen å få et godt forhold til kropp og kosthold. Overvekt og fedme skyldes mange ulike faktorer, men vi kan komme et stykke på veien hvis de sunne varene er de lettest tilgjengelig når vi tar en rask tur på butikken.

Vi vet at det er de tiltakene som påvirker alle litt, er de som gir de store effektene for folkehelsen vår. Smarte avgifter som skiller sunn og usunn mat, plassering og reklameregler kan være gode dultere i positiv retning.

Skal befolkningen bli lettere, trenger vi at det er lettere å bli det.