Inspirasjon til aktiviteter
Inspirasjon
Her er en liste over aktiviteter du og din venn kan gjøre sammen, som andre aktivitetsvennpar gjør:
- Hjemmekafe
- Gåturer i nabolaget, skog, bruke oppmerkede stier
- Stolpejakt
- Kafé-besøk
- Lage mat sammen
- Bake
- Turer i bil eller buss til kjente steder
- Høytlesning
- Spille kort, Ludo, Yatzi el.
- Aktivitetssenter/Dagsenter
- Trimgrupper
- Sanggrupper/kor
- Museumsturer eller kunstgalleri
- Gå på kino
- Gå på teater
- Stelle i hagen
Noen eksempler
Museer og håndarbeid
I Jevnaker kommune har Astrid og Solveig vært venner i flere år og de deler mange felles interesser. Astrid forteller at hun lærer mye av Solveig. "Hun kan så mye og er en skikkelig god forteller". Hjemmet har laget en reportasje om disse to vennene og deres felles interesser. Les hele saken her.
Kjøretur og kafé
I Færder kommune er aktivitetsvennene tilknyttet et aktivitetssenter. En aktivitetsvenn i kommunen har en fast avtale med sin venn om at de sammen tar seg en kjøretur i kjente områder før de stopper på en kafé for å spise marsipankake og se på folk. De starter hvert møte med å snakke om hvor de skal spise marsipankake og hvilket type fyll det kanskje er den dagen.
Turgruppe
I Bodø startet to aktivitetsvenner en turgruppe for menn med demens. Totalt var det fire personer med demens og to frivillige som annenhver uke møtes for å sammen dra ut på tur. TV2 besøkte turgruppa og lagde en fin film. Trykk her for å se filmen.
I Kristiansund kommune er det et aktivitetsvennpar som kaller seg selv for "gutta på tur". De møttes for fem år siden, og siden da har det blitt mange fine turer. Gradvis har demenssykdommen gjort at de må velge turer med stier og terreng som er godt tilrettelagt. De er begge enige om at det viktigste er å finne de gode stundene. Etter hver tur drar de innom en lokal kafé for en liten matbit og en kopp kaffe.
Snapchat
Et aktivitetsvennepar bruker snapchat som del av sin aktivitet, og har stor glede av det! I begynnelsen opplevde de at samtalene dem imellom gikk litt trått, og det var ikke så lett å finne gode temaer å snakke om før de ble kjent.
Aktivitetsvennen hadde tidligere sendt korte snapchatfilmer av seg selv til sin egen familie om ting hun gjorde i hverdagen, med bruk av morsomme filtre. Hun fikk derfor ideen om å vise en av disse videoene til sin venn en dag de var sammen. Dette ble tatt veldig godt imot, de synes begge at dette var kjempemorsomt, og det ble mye latter og moro ut av det! Da aktivitetsvennen kom tilbake neste gang, husket fortsatt hennes venn den morsomme videoen fra forrige gang. Aktivitetsvennen spurte da om de skulle lage en video av begge to. Aktivitetsvennen avklarte med pårørende at de også synes dette var greit. De lagde derfor video med snapchatfilter og sendte til pårørende (familien til personen med demens), og dette ble en stor suskess! Det har nå blitt en morsom aktivitet de bruker jevnlig når de er sammen.
Har du gode tips eller forslag til aktiviteter, send det til oss på aktivitetsvenn@nasjonalforeningen.no.
Tips fra en aktivitetsvenn
En aktivitetsvenn har satt sammen en liste over praktiske tips som kan være lurt å tenke over når man skal gjøre noe sammen med sin venn:
Gjør gjerne aktiviteter en gang hver uke eller annen hver uke. Det trenger ikke nødvendigsvis å være samme ukedag.
Det kan være lurt å ringe kvelden før eller på selve dagen. Fortell hvem du er, at du kommer på besøk og hva dere skal.
Skriv opp neste gang dere skal møtes, enten i en notatbok eller der din venn pleier å notere beskjeder.
Hvis du mulighet kan du skrive ut et bilde av aktiviteten dere har tenkt dere på, og skrive dato og klokkeslett. Det kan være en fin påminnelse.
Det kan være lurt å beregne litt ekstra tid før dere skal ut på aktiviteter, da han/hun kanskje bruker litt tid på å skjønne hvem du er og hvorfor du er der.
Sjekk at nøkler og mobil er med før dere går ut døren. Eventuelt lommebok om det er nødvendig.
Mange responderer godt på dyr, skal dere ut på tur kan du gjerne ta med hunden om du har det.