Arvelighet og årsaker
De fleste former for demens oppstår uten kjent arvelig sammenheng. Det er derfor ingen grunn til å være ekstra bekymret for å få demens, selv om noen i nær familie har fått sykdommen.
Demens kan ramme alle, og det er komplekse årsaker til at noe får, mens andre ikke får, demens.
De viktigste risikofaktorene er:
- Høy alder: Jo høyere alder, desto større er risikoen for å utvikle en form for demens
- Hjerte- og karsykdommer: Det er en klar sammenheng mellom hjerneslag og utviklingen av vaskulær demens og Alzheimers sykdom. Risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer har også sammenheng med demens. Disse risikofaktorene er høyt blodtrykk, høye kolesterolverdier og diabetes.
- Arvelige forhold.
- Parkinson sykdom og Downs syndrom.
- Store hjerneskader: Hjerneskader som følge av hjernehinnebetennelse, trafikkulykker, eller slag mot hodet, der hjernevev har blitt ødelagt.
Forskere oppdager stadig nye gener for å utvikle Alzheimers sykdom, disse alles «sårbarhetsgener». Det vi foreløpig vet, er at hvert enkelt sårbarhetsgen alene gir liten risiko for å få demens. Vi anbefaler derfor ikke genetisk testing for å vurdere eventuell fremtidig utvikling av demens. Det kan gi unødig bekymring. Å være disponert betyr ikke at man helt sikkert vil få en sykdom. Det kan også være helt andre ting som skjer i livet, og som gjør demens uaktuelt. Et alternativ kan være å få profesjonell genetisk veiledning fra helsepersonell med kompetanse på dette.