Aktivitetsvenn for personer med demens
Filmer, podcast og litteratur
Innhold
Korte filmer
Hva er demens? En kort skriblefilm om sykdommen og hvordan den påvirker oss. Filmen er laget av Nasjonalforeningen for folkehelsen.
Jannickes historie Les den fantastiske og rørende saken om Jannicke som fikk demensdiagnose da hun var 51 år gammel, samt se filmer, fra Dagbladet.
NRK-Helene besøker sin far Helene fra programmet "Helene sjekker inn" tar med seg en musikalsk overraskelse til sin demenssyke far.
Bli aktivitetsvenn! En film som beskriver hva det vil si å være en aktivitetsvenn.
Ønsker du en aktivitetsvenn? En film som beskriver hva det innebærer å få en aktivitetsvenn.
Aktivitetsvenn i din kommune? En film som beskriver Aktivitetsvenn som tilbud, og hvordan det drives lokalt.
Ett minutts snillhet, dobbel glede Filmen handler om et aktivitetsvennpar laget i forbindelse med kampanjen Ett minutts snillhet, Frivillig.no.
Vinner av Årets nykommer i frivilligheten 2016 - Sang Bui Film laget i forbindelse med kåringen av Årets nykommer i regi av Frivillighet Norge.
Øyvind og Kjell Film fra TV-aksjonen om aktivitetsvennene Øyvind og Kjell, laget av NRK.
Aktivitetsvennfilmer til bruk på stand Vi har satt sammen filmene om Thomas og Miriam slik at de kan brukes på stand. Last ned filmene på egen PC. I innstillingene kan du sørge for at filmen går i loop.
Tilbake til toppen
Lengre filmer
Til månen med bestefar
Dette er en dokumentarfilm laget av David Alræk, som handler om bestefaren Kaare som har demens. Denne kan for eksempel vises på en erfaringssamling for aktivitetsvenner. Ved en slik offentlig visning må man betale for rettighetene til å vise filmen. Én visning koster 2000 kroner, en sum som kan refunderes av Nasjonalforeningen for folkehelsen, som en del av refusjoner knyttet til erfaringssamlinger (maks 3000 kr). For å få tilgang til filmen kan du sende en mail til davidalrek@gmail.com. Han sender deg filmfilen og faktura for visningen. Dere betaler fakturaen og får beløpet refundert gjennom refusjonsskjema for kurs og erfaringssamling.
Jakten på gode øyeblikk
Familien Syvertsen Leiner i Oslo og familien Solberg i Alta forteller hvordan det er å ha nær pårørende med en demenssykdom. Hvordan håndterer disse familiene demenssykdommen og hva tenker de rundt åpenhet om sykdommen og omgivelsenes reaksjoner? Hva kan lokalsamfunnet og hver enkelt av oss bidra med slik at familier som lever med demens ikke blir isolert og kan fortsette å leve så gode liv som mulig? Dette er noen av temaer og spørsmål filmen berører. Filmen finner du her
Podcast
DemensPodden - Nasjonalforeningen for folkehelsen En podcast fra Nasjonalforeningen om demensdiagnosen, forskning og det å være pårørende.
Pia og Psyken Episode 56 Nasjonalforeningen for folkehelsens Demenslinje ved Liv Anita Brekke er gjest i podcasten Pia og Psyken. Liv Anita snakker daglig med mennesker som er i eller rundt sykdommen.
Pia og Psyken Episode 144 Jannicke Granrud og Hildegunn Fredheim deler åpent om livet med Alzheimer.
Litteratur
En dements dagbok - Thomas Chr. Wyller I boken sin utforsker Thomas hukommelsens grenser etter å ha blitt rammet av demens. Alt fra dagliglivets hendelser, å kle på seg og dekke bord eller å reflektere rundt politikk og samfunnsverdier er inkludert.
Forglem meg ei - Elin Marie Fredriksen Boken setter fokus på livet etter demensdiagnosen og tar for seg kunnskap om sykdommen. Demens er en vanskelig sykdom også for de pårørende, denne boken har et eget kapitell som tar opp dette temaet.
Mors gaver - Cecilie Engers En bok som både varmt og personlig forteller historien om forfatterens egen mor som havner på sykehjem med Alzheimer.
Skynd deg å elske - Laila Lanes og Jan Henry T. Olsen Laila forteller om samlivet med den tidligere fiskeriministeren Jan Henry T. Olsen som ble rammet av Alzheimer bare 51 år gammel.
Må lære meg å melke kuer - Freddy Kjensmo Humorist og forfatter Freddy Kjensmo beskriver i denne essaysamlingen om omveltningen det var da rollene plutselig var byttet om etter at faren fikk en demensdiagnose, og han som eldste sønn måtte ordne opp. Dette er en poetisk historie om et levd liv og farens vei inn i demensen på godt og vondt.
Til Kjersti - sanver deg Liv Holmen, storesøsteren til skuespiller Kjersti Holmen, forteller om mennesket og scenekunstneren Kjersti - og åpner opp om de tøffe årene med Alzheimer sykdom og det å være pårørende, slik hele 400 000 andre i Norge er i dag. En vakker og annerledes biografi og en hyllest til et unikt menneske.