Til hovedinnhold
Støtt oss

Tilbud og aktiviteter

Ofte stilte spørsmål

Mange spørsmål melder seg i forbindelse med hjerte- og karsykdom. Hjertelinjen er her for å hjelpe deg. Vi svarer på spørsmål om kosthold, medisin, trening og seksualitet.

Er det nyttig å ta antioksidanter i pilleform for å forebygge hjerte- og karsykdom?

Svar: Det er gjort mange vintenskaplige studier for å finne ut av dette. Til nå har ingen klart å vise at dette har noe for seg. Det beste og viktigste du kan gjøre er å spise mye naturlige antioksidanter i form av frukt og grønnsaker. Minst fem om dagen, noe rødt, noe grønt og en sitrusfrukt hver dag.

I tillegg til det, mye fet fisk og magre meieri- og kjøttprodukter. For den som ikke spiser fet fisk er det lurt å ta tran eller Omega 3 kaplser. Spis grovt brød og venn deg til å spise belgvekster. Det vil si bønner, erter og linser i alle farger. Bytt også ut noe av det mettede fettet med hjertesunt fett fra nøtter, oliven, avokado, og myke palntemargariner.

Hvilken mat er gunstig for kolesterolet?

Svar: HDL-kolesterolet beskytter mot åreforkalkning, mens LDL-kolesterolet avleirer seg på innsiden av åreveggene og fører til åreforkalkning. Et kosthold som gir gunstig kolesterol, gir også gunstig blodtrykk og triglyserider, og forebygger diabetes og overvekt. belgfrukter som bønner, linser og erter inneholder mye fiber som er med på å senke det dårlige kolesterolet.

Slike fiber finner du også i havregryn, havrekli, bygg og linfrø, epler, pærer, bananer, apppelsiner, poteter, gulrot og spinat. Fet fisk som makrell, sardiner og laks, er full av omega-3 fettsyrer som kan øke det gode kolesterolet og senke triglyseridene.

Olivenolje og rapsolje senker det dårlige kolesterolet, forhøyer det gode, og bør erstatte smør og margarin ved steking. Bruk myk plantemargarin på brødskiven. Mandler, valnøtter og andre inneholder umettet fett som øker det gode kolesterolet. Spis gjerne en håndfull om dagen. Nøtter er kaloririke, begrens derfor mengden. Avokado har den samme gode fett-typen som mandler og nøtter.

Grønnsaker, frukt og bær hemmer åreforkalkningsprosessen i blodårene. Dette skyldes trolig antioksidanter som forhindrer harskningen av det dårlige kolesterolet. Spis minst 400 gram om dagen. Å spise hvitløk daglig reduserer det dårlige kolesterolet. Husk også å velge magre meieriprodukter og grovt brød.

Jeg fikk oppdaget høyt blodtrykk hos min fastlege for seks måneder siden. Nå har jeg prøvd tre forskjellige blodtrykksmedisiner uten at legen er fornøyd. Selv har jeg også opplevd en god del bivirkninger av disse pillene. Skal det virkelig være så vanskelig?

Svar: Det er ikke helt uvanlig at det tar litt tid å komme i mål med blodtrykksbehandlingen. Du skal heller være glad for at du har en lege som bruker tid og tålmodighet på å finne den beste behandlingen.

Det finnes mange forskjellige typer blodtrykksmedisiner med forskjellige styrker. Det er om å gjøre å finne den medisinen som har best virkning på ditt blodtrykk samtidig som den gir minst mulig bivirkninger. Det hender at legen velger å bruke flere medisiner i lavere doser enn en type i høy dose for å minske faren for bivirkninger.

Blodtrykket bør ned under 140/90 mmHg, eller ennå lavere hvis du har diabetes eller nyresykdom.

Hvis man først har begynt med blodtrykksmedisin, betyr det at man må bruke det for alltid?

Svar: Som oftest er blodtrykkssenkende behandling livslang. Hvis blodtrykket ikke er så mye forhøyet, og du har mye å "ta tak i" med livsstilen din, kan det hende at du kan oppnå en tilstrekkelig blodtrykksreduksjon med egen-innsats. Ved å trimme, gå ned tre-fire kilo i vekt, spise hjertesunn mat som fisk, helkornprodukter, frukt og grønt, kan du oppnå gode resultater med bedre blodtrykk.

Røyking og høyt blodtrykk er en særdeles uheldig kombinasjon, så gjør alt du kan for å slutte dersom du røyker. Ingen skal endre medisiner på egen hånd, men gjør gjerne dette i samråd med fastlegen din. Han kan være god som støtte når det røyner på med motivasjonen.

Jeg har hørt at sex er farlig for hjertet, stemmer det?

Svar: Det er ikke sjelden at hjertepasienter opplever angst når det gjelder sex. Både mannlige og kvinnelige hjertepasienter forteller om frykt for at noe galt kan skje, spesielt i forbindelse med orgasmen når man merker at hjertet "banker".

Men sex er sunt for hjertet. Det er bra med fysisk aktivitet ved hjerte- og karsykdom, også den form for aktivitet som sex er. Hjertet arbeider ikke annerledes i forbindelse med sex enn ved annen aktivitet.

En tommelfingerregel er at hvis man greier å gå opp to trapper, eller gå en rask tur uten å få vondt i brystet kan man fint gjennomføre et samleie uten problem. Det kan være lurt å ha sex om morgenen når man er uthvilt, og kanskje bytte på hvem som er mest aktiv. Det er ikke lurt å ha sex rett etter et stort måltid, for da trenges blodet til fordøyelsen.

Det kan hende at noen trenger å ta nitroglyserin rett før samleie, da er det viktig å vite at nitroglyserin (også langtidsvirkende) og Viagra (og andre potensøkende medikamenter) er en farlig kombinasjon. Disse medikamentene forsterker hverandres effekt voldsomt og kan gi et livstruende blodtrykksfall.

Jeg sliter med overvekt og greier ikke å gå ned i vekt. Jeg har prøvd ALLE kurer jeg har funnet, men går bare opp i vekt igjen etterpå. Finnes det noen vidunderkur jeg ikke har prøvd?

Svar: Dessverre gjør det nok ikke det. Å gå ned i vekt er å velge en ny livsstil for resten av livet. Fem – ti prosent vektnedgang er et realistisk mål, og det skal man bruke tid på. Omtrent en halv kilo i uken, som tilsvarer ca. 600 kcal mindre hver dag, er passe hastighet på vekttap. Å spise mer frukt og grønt, og flere og mindre måltider, er et godt råd.

Spis alltid frokost, mellommåltid på formiddagen, lunsj, mellommål på ettermiddagen og en ikke altfor stor eller sen middag. En lunsj med grovt brød og magert pålegg, og gjerne grønnsaker, og en middagstallerken bestående av halvparten grønnsaker, en fjerdedel poteter, ris eller pasta, og en fjerdedel med fisk, egg eller magert kjøtt er hjertesunt.

Å kombinere kostomlegging med øktaktivitet øker sjansene for å gå ned i vekt, og ikke minst å holde den nye vekten ved like. Begynn gjerne med å gå turer, svømme, eller meld deg på dansekurs. Finn på noe som du synes er lystbetont, og inviter gjerne med deg en venn.

Jeg er en mann på 55 år som har hatt hjerteinfarkt og vært sykmeldt i en lengre periode. Jeg føler jeg begynner å bli i god form igjen, og har lyst til å begynne å trene. Jeg har alltid levd et aktivt liv, og har jogget en del i perioder. Hvor mye kan jeg trene uten at det er farlig for helsa, og hva slags trening bør jeg velge?

Svar: Fysisk aktivitet er med på å hemme utviklingen av åreforkalkning, og er viktig for å forebygge tilbakefall. Regelmessig trening har også en gunstig effekt på kroppsvekt, blodtrykk og blodfett. I tillegg kan du oppleve at kroppen begynner å fungere igjen. Det er viktig at du får en medisinsk vurdering av legen din før du begynner å trene etter et hjerteinfarkt. En grundig legeundersøkelse vil være et godt grunnlag for individuell tilrettelegging av treningen.

Både utholdenhetstrening som raske spaserturer, jogging, sykling, svømming og lettere styrketrening kan være godt for hjertepasienter. Er du utrent bør du være forsiktig og ikke utsette deg for akutte, store anstrengelser. Oppvarming er alltid viktig for hjertepasienter.

Et generelt råd er en halvtimes moderat aktivitet (slik at du blir svett på ryggen og får opp pulsen) de fleste av ukens dager. Diskuter med din lege hvilken treningsform som passer for deg.