Til hovedinnhold
Støtt oss

Hjerte- og karsykdommer

Arvelighet og årsaker

Dersom du har foreldre eller søsken som har hatt hjerteinfarkt, angina eller hjerneslag tidlig, kan du være arvelig disponert. Det samme gjelder dersom dine foreldre eller søsken har høyt kolesterol.

Kvinner som rammes før 65 år og menn før 55 år, er definert som å ha tidlig hjerte- og karsykdom. Det er viktg å kjenne din familiehistorikk. Har du søsken, foreldre, eller besteforeldre med hjerte- og karsykdom, kan du være arvelig disponert. Jo tidligere noen i din familie, desto mer sannsynlig er det at det er arvelig. Dersom du er arvelig disponert, er det ekstra viktig å ha en sunn livsstil, og kjenne dine verdier av blodtrykk, kolesterol og blodsukker.

Levevaner

Røyking er en av de viktigste årsakene til hjerte- og karsykdom. Å stumpe røyken er derfor det beste du kan gjøre for helsen. Fysisk inaktivitet og usunt kosthold er også viktige risikofaktorer, som det er mulig å gjøre noe med.

Overvekt, og særlig fedme, kan være uheldig. Livvidden hos menn bør være under 94 cm, og under 80 cm hos kvinner.

Sjekk med legen

Diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol er risikofaktorer for hjerte- og karsykdom. Mange har diabetes uten å vite det, og alle bør kjenne til sitt eget blodtrykk og kolesterolverdier. Dette får du sjekket hos fastlegen. Blodtrykket bør være under 140/90 og kolesterolnivået bør være under 5 mmol/l.

Råd for hjertehelse

Ved å endre levevaner, kan alle redusere sin risiko for hjerte- og karsykdom.

Det gjør du ved å

  • slutte å røyke og ikke bruke andre tobakksprodukter
  • være i fysisk aktivitet minst en halv time daglig, når du er voksen
  • spise mer fisk, frukt, grønnsaker og grove kornprodukter
  • spise mindre fete meieri- og kjøttprodukter
  • velge oljer, plantemargarin, nøtter, avokado og oliven
  • være forsiktig med sukker og alkohol 
  • kjenne eget blodtrykk og kolesterolverdier